Training

Ruimte voor balans en het voorkomen van burnout.

Er zijn vele manieren om je tot je werk te verhouden. Ingenium kijkt samen met u naar de balans tussen de inzet van verstand, karakter en natuurlijk talent ofwel de ruimte die u als werknemer heeft en de ruimte die uw organisatie u biedt om deze drie peilers in een gezond evenwicht te brengen.

Naast coachingsgesprekken biedt Ingenium een intensieve creatieve training om het persoonlijk functioneren onder de loep te nemen en in een goede stroom te brengen. Deze training is speciaal gericht op medewerkers die zijn vastgelopen in hun functie en die kennis, vaardigheden en inzicht willen ontwikkelen om hun persoonlijk functioneren weer te optimaliseren. De training richt zich op vraagstukken die te maken hebben met het bewust en effectief omgaan met stressfactoren in het werk en het voorkomen van burnout.

In deze training gaat het erom ruimte te maken in uw persoonlijk denkkader door praktische oefening in ruimtelijke vormgeving.

Doelstelling

Stenen tijd, kwali-tijd

Het materiaal steen geeft zich niet zomaar prijs. Het bewerken ervan vraagt aandacht, inzet, doorzettingsvermogen en fantasie. Voor de ontwikkeling en uitvoering van een beeld heeft een kunstenaar tijd nodig. Dit geldt ook voor de processen van deze creatieve training. Tijd is hier een niet te onderschatten factor waarin tijdens het werken in steen veel werk op ander vlak wordt gedaan. Om tot een volwaardig en afgerond proces te komen wordt een “kwali-tijds” investering gevraagd.

Doel van de creatieve training

Creatieve training, in combinatie met individuele coaching in een intensief meerdaags programma heeft als doel inzicht te verschaffen in het persoonlijk functioneren en ruimte om deze te kunnen optimaliseren. Wij richten ons op kandidaten die de onbalans in hun werk en leven aan willen pakken ter voorkoming van een burnout. Creatieve training, in combinatie met individuele coaching in een intensief meerdaags programma heeft als doel inzicht te verschaffen in het persoonlijk functioneren en ruimte om deze te kunnen optimaliseren. Wij richten ons op kandidaten die de onbalans in hun werk en leven aan willen pakken ter voorkoming van een burnout.

Werkwijze

Het traject start met een intakegesprek waarin de verwachtingen en leerdoelen in de context van de specifiek eigen omstandigheden worden scherpgesteld. Zo wordt een uitgangssituatie bepaald. De volgende stap bestaat uit een Development Center: een objectief onderzoek naar mentale kwaliteiten, persoonlijkheidseigenschappen en motivatie van de medewerker.

In het daarop volgende deel wordt een creatieve training aangeboden. U gaat aan de slag met hamer en beitel. Het beeldhouwen in steen zien wij als een belangrijke ondersteuning in dit proces. In overdrachtelijke zin stimuleert het u “nieuw” naar de zaak te kijken en u ervaart “de ruimte” die ontstaat wanneer materiaal dat er niet toe doet wordt weggenomen. Het werken in steen is een individueel proces. Niet het werken in teamverband, maar de ontwikkeling van uw steen staan voor u centraal. Het mee-be-leven van de ontwikkeling van de werken van de overige deelnemers kunnen hierbij inspireren, herkenbaar zijn en een proces inzichtelijk maken.

Er wordt gewerkt in kleine groepen van 6 tot maximaal 10 personen. Na de trainingsweek worden in opvolgende coachingsgesprekken de inzichten en vaardigheden verstevigd en wordt het traject afgerond of indien wenselijk verlengd.

De werkplek

De voorbereidende gesprekken vinden plaats bij Ingenium in Amsterdam. Het beeldhouwen en onze trainingssessies vinden plaats bij Campo dell´Altissimo. Campo dell´Altissimo is een zomeracademie die reeds vele jaren in Italië zijn basis heeft. Het mooie in terrassen aangelegde schaduwrijke Campo-terrein is gelegen aan de dorpsrand van Azzano, een klein bergdorpje aan de noordgrens van Toscane. U wordt, gezamenlijk met andere deelnemers, ondergebracht in eenvoudige, gerestaureerde huizen, typisch voor de streek en het dorp Azzano. De reden waarom wij naar deze plek gaan is dat het loslaten van alle beslommeringen thuis ruimte geeft. Wij geloven dat het uitstappen uit de dagelijkse omgeving en het omringd zijn door indrukwekkende marmeren bergen en natuur een zeer grote positieve bijdrage levert aan het proces van de trainingsweek. Voor meer informatie over Campo dell’Altissimo.

De begeleiding van deze training

Annemieke Ederzeel is psycholoog. Zij heeft verschillende functies vervuld onder andere bij Fokker Space & Systems en het Financiële Dagblad. Vanaf 1999 is ze werkzaam geweest bij Brederijn, een adviesbureau gespecialiseerd in de gezondheidszorg, in eerste instantie als bureaumanager later als adviseur. Sinds 2006 werkzaam vanuit haar eigen bedrijf Ingenium en is gespecialiseerd op ontwikkelingsvraagstukken. Mensen en organisaties in beweging brengen dat is wat haar drijft. Zij probeert op een betrokken, stimulerende maar ook pragmatische manier mensen te coachen bij hun volgende loopbaanstap. Het blijft prachtig als mensen een baan vinden die energie geeft en echt bij ze past. Zij beeldhouwt zelf al enige jaren met veel plezier en heeft ontdekt dat hoe het werken in steen vele aspecten vanhoe iemand in zijn werk c.q. leven staat inzichtelijk kan maken. Pas als men inzicht heeft in zijn/haar functioneren kan hier iets anders tegenover gesteld worden.

Caroline Teesing heeft ruime ervaring als docent en een grote liefde voor haar vak. Zij werkt als zelfstandig beeldhouwster in Utrecht. Als kunstenaar en docent heeft zij ervaren dat het werken in steen en het scheppen van een beeld waarbij je telkens opnieuw een onbekend gebied betreedt veel in beweging brengt. • Het werken in steen dat onbekend is.
• Het creatieve aspect dat iets in beweging brengt.
• Het zowel verbinden met je werk als ook de noodzakelijke afstand nemen die nodig is om tot een goede besluitvorming te komen in het scheppingsproces.

Dit zijn enkele factoren die op positieve wijze inzichten kunnen verschaffen, waarbij de deelnemer het grootste deel van het werk doet. Uit de ontmoeting die Annemieke Ederzeel en Caroline Teesing in de zomer van 2007 hadden in Italië is het plan ontstaan ideeën en talenten te bundelen en deze trainingsweek op te zetten. Beiden zijn overtuigd van de vitaliserende werking van het scheppen in steen.

Vul hier uw gegevens in en klik dan op “Verzend”.
Drs. Annemieke Ederzeel neemt zo snel mogelijk contact met u op.