Het vierde Turn-over project gaat van start!

Persoonlijke ontwikkeling

Het multidisciplinair trainingsprogramma van Turn-Over heeft tot doel risico- en/of probleemjongeren te helpen volwaardige deelnemers aan de maatschappij te worden. Turn-Over integreert rugbymethodiek in bestaande re-integratie methode waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende gedragsproblematieken van de deelnemers (al dan niet gediagnostiseerd). Deelnemende jongeren worden fysiek en mentaal gestimuleerd, gemotiveerd en ondersteund. Het trainingsprogramma gaat voor de vierde keer van start bij Rugbyclub Castricum.

‘Respect is een van de basisnormen in de rugbysport. Een norm waar we ook in het project de nadruk op leggen. We werken samen met diverse hulporganisaties en proberen voor iedere jongere het onderste uit de kan te halen. Ons team bestaat uit begeleiders die door hun ervaring in onder meer de jeugdzorg de overtuiging hebben dat het anders kan en eigenlijk ook moet. Wij dagen onze deelnemers niet alleen mentaal uit, dat doen we ook fysiek. We stimuleren ze een normaal dag- en nachtritme aan te nemen, we leren ze gezond te eten, we leggen uit dat solliciteren zonder petje op toch wat beter overkomt en we geven ze de fysieke uitdaging die ze nodig hebben.’ Aldus oprichter Joeri Peperkamp.

Het trainingsprogramma bestaat uit drie fasen: De eerste fase bestaat uit drie maanden, drie dagen per week intensieve rugbytraining, mentale begeleiding en sollicitatietraining. Tijdens de eerste maand worden de deelnemers letterlijk uit bed gehaald. Het veelal omgekeerde dag-/nachtritme moet weer worden aangepast. In de tweede fase, een periode van twee maanden, kunnen de deelnemers werkervaring opdoen bij een van de aangesloten werkgevers of terug naar school en krijgen mentale begeleiding van Turn-Over. Gedurende deze fase werken of studeren ze vier dagen per week en gaan ze één dag per week trainen met de rest van het team bij de rugbyclub. De derde en laatste fase, een periode van zeven maanden, zijn ze klaar voor een vaste baan of school. Het Turn-Over team staat natuurlijk nog steeds voor de deelnemers klaar. Dat geldt overigens ook nog voor de periode na dit jaar. Eenmaal deel van Turn-Over, altijd deel van Turn-Over. Wellicht is dat een van de grootste succesfactoren. 70% van de jongeren stroomt binnen het jaar via de werkervaringsplek door naar een vaste baan of heeft een passende studie gevonden. Wat het resultaat op langere termijn is zal de tijd leren, dit ziet er echter veelbelovend uit. In het netwerk van Turn-Over bevinden zich veel regionale werkgevers die de jongeren een kans willen bieden. Deze werkgevers komen met regelmaat naar de trainingen en maken het deelnemers zo mogelijk zich op laagdrempelige wijze te profileren. De bedrijven bieden deelnemers zowel werkervaringsplekken als betaalde functies.

Voor het traject dat begin december van start gaat zijn nog een aantal plekken voor deelnemers beschikbaar. Mocht je interesse hebben in een dergelijk trainingsprogramma kijk dan op www.turn-over.nl of neem contact op met Joeri Peperkamp via info@turn-over.nl. Ook werkgevers die graag een of meerdere jongeren een kans willen bieden zijn welkom contact op te nemen.